Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kan iedereen zich (vrijwillig) aanvullend verzekeren voor kosten die het basispakket niet vergoedt.

Kies het onderwerp waarover u vragen heeft voor meer informatie.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering betaalt de kosten voor ziekte en zorg, zoals de huisarts en het ziekenhuis. Een basiszorgverzekering is wettelijk verplicht. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Op de websites van de Rijksoverheid en het Zorginstituut Nederland vindt u meer informatie. Of kijk op de website Uitleg Zorgverzekering.

Zorginstituut Nederland

320
1110 AH
Diemen

Rijksoverheid - zorgverzekering

Uitleg zorgverzekering

Hoe kies ik een zorgverzekering?

Vanaf 18 jaar is het verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Daarnaast kunt u zelf beslissen of in uw situatie een aanvullende zorgverzekering nodig is. Kijk bij het uitkiezen van de zorgverzekering goed naar de voorwaarden. Vergelijk verzekeringen op de websites van Independer, Zorgverzekering Informatie Centrum, Verzekeringvergelijk of de Consumentenbond. Speciaal voor studenten is er de website Studenten Verzekeringen.

Zorgverzekering Informatie Centrum

Independer - zorgverzekeringen vergelijken

Consumentenbond - zorgverzekering vergelijken

Studenten Verzekeringen - zorgverzekering

Verzekeringvergelijk

Wilt u weten wat uw zorgverzekering vergoedt?

Uw zorgverzekering betaalt de kosten van uw huisarts, het ziekenhuis, en de meeste geneesmiddelen. Kosten voor extra’s als de tandarts, logopedie en fysiotherapie worden soms deels vergoed. Wel geldt er eerst een eigen risico. Gebitsverzorging voor kinderen tot 18 jaar door de gewone tandarts zit in de basisverzekering. Beugels, kronen, implantaten en bruggen zijn niet verzekerd in de basisverzekering. Kijk op Alles over het gebit voor meer informatie.

Wilt u een betere dekking? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Op de websites van Rijksoverheid en uw zorgverzekeraar vindt u een overzicht van wat wel en niet in het basispakket zit.

Voor uitleg over de zorgverzekering kijkt u op de website Uitleg Zorgverzekering.

Rijksoverheid - basispakket zorgverzekering

Alles over het gebit

Uitleg zorgverzekering

Heeft u hoge ziektekosten?

Heeft u hoge ziektekosten of wilt u weinig risico lopen? Sluit ook een aanvullende verzekering af. Kies er een die past bij uw situatie. Kijk voor informatie op Kiesbeter of Independer. Biedt uw werkgever een zorgverzekering aan? Meestal is dat goedkoper en geeft dat extra dekking. Vraag ernaar bij uw werkgever.

Als u een laag inkomen heeft, kunt u misschien gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Menzis en de gemeente Enschede. Deze zorgverzekering heet Garant Verzorgd. Met deze verzekering helpt de gemeente Enschede u zorgkosten besparen.

Is uw inkomen maximaal 110 procent van het sociaal minimum? Dan kunt u de gemeentelijke collectieve zorgverzekering bij Menzis afsluiten.

Is uw inkomen tussen de 110 procent en 120 procent van het sociaal minimum? Maak dan gebruik van het pakket Garant Verzorgd 3. Kijk voor de hoogte van de bedragen op de website Gezond Verzekerd. Hier kunt u zich ook aanmelden.

Menzis zorg en inkomen

De Ruyterlaan
25
75000
7500 KC
Enschede

Gemeente Enschede - bijstand en zorgverzekering

Gezond verzekerd

Waarover wilt u iets weten?